Grøn Cirkulær Økonomi
Dansk Plejeteknik har siden virksomhedens begyndelse i 1997 haft fokus på at genbruge materialer og sikre, at reservedele repareres i stedet for at smide ud og producere nye. Den grønne cirkulære tankegang er derfor ikke fremmed for os, da vi altid har arbejdet for at levetidsforlænge reservedele og de hjælpemidler, som de sidder på.
Dansk Plejeteknik deltog i 2021 i GCO – Grøn Cirkulær Omstilling – et projekt, hvor vi arbejdede med at tilrette vores arbejdsgange mod grønnere forretningsmodeller for at minimere vores klimaaftryk. GCO er et nationalt projekt, med fokus på udvikling og implementering af grønne og klimavenlige tiltag i små og mellemstore virksomheder. Projektet blev finansieret af EU.
I projektet har vi haft mulighed for at systematisere vores eksisterende indsats og udbygge på de fordele, det giver vores kunder at handle med os.
Dansk Plejeteknik arbejder cirkulært ved, at vi:
- Udvikler reservedele og komponenter, som kan repareres i stedet for kasseres
- Etablerer økonomisk rentable arbejdsgange i forbindelse med reparationer af reservedele – både for os selv og vores kunder
- Optimerer affaldssortering og genanvendelse af alt restmateriale efter renovering af reservedele
- Deler ud af vores viden for at hjælpe vores kunder til selv at fejlfinde og reparere hjælpemidler
Vi kan beregne sparet CO2
Via beregningsmodellen Bæredygtig Bundlinje Værktøj har vi fået tal på, hvor meget vores kunder sparer ved at få renoveret en reservedel hos Dansk Plejeteknik i stedet for, at der bliver produceret en ny. Disse tal summerer vi nu automatisk op på vores kunders faktura, og på den måde kan den CO2, der spares ved at handle renoverede reservedele tilføres direkte i vores kunders grønne regnskab.
Beregningerne er udført og valideret af konsulentbureauet Nordic Leadership i den nationale anerkendte beregningsmodel Bæredygtig Bundlinje Værktøj, som er udarbejdet af DTU. Der er valgt tre repræsentative modeller inden for hver af produktgrupperne; håndbetjeninger, kontrolbokse og aktuatorer, som har dannet en gennemsnitlig sparing af CO2 for hver produktgruppe, som er blevet overført til de eksisterende varer i vores sortiment inden for hver respektive produktgruppe. Dermed er alle produkter endnu ikke en del af beregningen, men den baseres udelukkende på renoverede varer inden for produktgrupperne håndbetjeninger, kontrolbokse og aktuatorer.
For hver renoveret håndbetjening spares der gennemsnitligt 1,46 kg. CO2
For hver renoveret kontrolboks spares der gennemsnitligt 6,33 kg. CO2
For hver renoveret aktuator spares der gennemsnitligt 6,64 kg. CO2
Stående alene ser mængderne ikke ud af det store, men disse forholdsvis små mængder kan godt gå hen og blive til betydelige størrelser for et hospital, plejecenter eller hjælpemiddeldepot, når vi ser på de årlige indkøb af reservedele. Jo større besparelse vores kunder opnår, jo tydligere er det, at de tænker over deres klimaaftryk, når de indkøber reservedele.
Dansk Plejeteknik arbejder videre med at forbedre vores cirkulære økonomi og tilbyde vores kunder et grønnere alternativ, når de skal handle reservedele.